Sedan våren 2017 ingår BRF Hägerstenshamnen 4 i Grannsamverkan. Syftet med Grannsamverkan är att göra bostadsområden mindre attraktiva för brottslig verksamhet genom ökad uppmärksamhet från de boende i området samt kunskap om hur man skyddar sig, vilket avskräcker och försvårar för tjuven. www.samverkanmotbrott.se

Bakgrund

Grannsamverkan startade på 1970-talet i Seattle i USA. Bakgrunden var att ett bostadsområde drabbats av en inbrottsvåg som polisen med traditionella metoder inte kunde komma till rätta med. Grannsamverkan är en metod som bygger på ett samarbete mellan de boende och polisen. Metoden har fått stor spridning i världen. I Sverige startade den första Grannsamverkan i Linköping 1985.

Syfte & Mål

SYFTE
Syftet med Grannsamverkan är att göra bostadsområdet mindre attraktivt för brottslig verksamhet. Detta gör man genom ökad uppmärksamhet från de boende i området samt kunskap om hur man skyddar sig, vilket avskräcker och försvårar för tjuven. Metoden går helt enkelt ut på att boende i ett område håller extra uppsikt över sina grannars bostäder och är uppmärksamma på vilka som rör sig i bostadsområdet. Med större social kontroll kan en möjlig gärningsman upptäckas lättare.

MÅL

Målet med Grannsamverkan är att minska brottsligheten och öka tryggheten och därmed också trivseln i bostadsområdet. Det handlar främst om att förhindra bostadsinbrott, skadegörelse och fordonsstölder.

Forskning

Enligt en genomgång av internationell forskning som Brottsförebyggande rådet (Brå) har gjort minskar brottsligheten i genomsnitt med ungefär en fjärdedel i områden där man har grannsamverkan.

Samarbete

Grannsamverkan på lokal nivå kräver samarbete mellan boende och polis. Många gånger är det dock fler aktörer inblandade, exempelvis representanter från kommunen, lokala brottsförebyggande råd, försäkringsbolag och fastighetsägare.

Polisen samverkar i första hand med huvudkontaktombuden som finns i ett område med Grannsamverkan, i det här fallet Anna och Carin. Polisen skickar kontinuerligt ut information till kontaktombuden, bland annat gällande brottsstatistik. Om brottsaktiviteten ökar i ett område skickar polisen omgående ut information om detta till kontaktombuden. Polisen tillhandahåller även Grannsamverkansmaterial såsom exempelvis skyltar som kan sättas upp i trapphus och dylikt.

Är det en stor Grannsamverkansförening kan lokala kontaktombud utses. Kontaktombudens uppgift är att vara en länk mellan de boende och huvudkontaktombuden

Ansvar

VAD BEHÖVER VI GÖRA?

Inte så väldigt mycket. Det handlar om att vara uppmärksam. Att bekanta sig med de boende i den trappuppgång där man bor. Att säga hej till varandra. Att visa att man har uppmärksammat en person som man inte känner igen genom och säg hej och kanske fråga vem hen söker. Sådant signalerar till en potentiell inbrottstjuv att de boende är vaksamma och att hen har blivit sedd. Det är alltid svårare att utföra ett brott om man riskerar att kunna bli identifierad.

Vara vaksam på sådant som sker i området. Är det okända människor som går runt och känner på dörrar? Eller någon bil som kör omkring sakta och verka spana in området? I mångt och mycket handla det väl om att våga se och ställa frågor snarare än att vända bort blicken och låtsa som ingenting.

Om man ser något som verkar misstänksamt ska man larma. Lite beroende på vad det är man har sett kan man ju antingen vända sig till kontaktombudet eller ringa 114 14. Är det ett pågående brott ska man dock alltid ringa 112!

TIPS

REKOMMENDATIONER/TIPS

Att man ska meddela grannar när man reser bort handlar ju inte om att vi vill veta allt om vad våra grannar företa sig. Det är ju en trygghet att veta att en granne känner till att man är borta och kan hålla lite extra koll på lägenheten och att allt verkar okej. Just den här punkten kanske är viktigare när man bor i ett villaområde.

Genom Grannsamverkan kan man få tips på hur man förvarar sina värdesaker på ett betryggande sätt.